Oavsett om du föredrar att blicka ut över stad, över skog eller över sjö och hav, finns det flera platser där du kan slå dig ner och njuta av utsikterna. Här har vi listat några av Stockholms läns vackraste vyer.

 
 
Utsikt över Riddarfjärden. 

Utsikt över Riddarfjärden. 

Riddarfjärdslinjen

Vill du speja ut över Riddarfjärden och se Stadshuset i skymningen kan du resa med pendelbåtslinje 85 från Söder Mälarstrand till Kungsholms torg och Stadshuskajen. Förutom den erbjuder ett smidigt sätt att resa från Södermalm till Kungsholmen, är det dessutom en av de SL-linjer som har i särklass vackrast utsikt. Linjen kallas ibland för Riddarfjärdslinjen, just eftersom den går över Riddarfjärden.

Närmaste hållplatser: Pendelbåtshållplatserna Klara Mälarstrand, Söder Mälarstrand och Kungsholmstorg.

Busslinje 4 över Stockholms broar

Föredrar du en vy över riddarfjärden ovanifrån och från fastland kan du resa med bland annat busslinje 4 över Västerbron. Busslinje 4 tar dig dessutom även Skanstullsbron med utsikt över Årstaviken och Hammarbyhamnen och över Sankt Eriksbron mellan Kungsholmen och Vasastan.

Närmaste hållplats: Längs med busslinje 4, till exempel Gullmarsplan, Hornstull, Fridhemsplan, Odenplan eller Tekniska högskolan.

 
 
Tvärbanan mellan Gröndal och Alvik.

Tvärbanan mellan Gröndal och Alvik.

Tvärbanan mellan Alvik och Gröndal

Tvärbanan har byggts ut mycket under de senaste åren, men något som funnits från start är den vackra vägen mellan Gröndal och Alvik. Spåren slingrar sig upp över Stora Essingen och bjuder på vacker utsikt över Stockholms vatten både när tåget kör över bron från Alviks strand till Stora Essingen och när det kör från Stora Essingen till Gröndal.

Snoilskyvägen, Fredhäll

Fredhäll är kanske framför allt känt för Fredhällsbadet, men besöker man stadsdelen förstår man snabbt att den har en del utsikt att bjuda på. Fredhäll ligger till stor del på en höjd och en av de vackrast belägna gatorna är Snoilskyvägen. Om du promenerar här får du blicka ut över klippor, vatten och Tranebergsbron, och när du tröttnar kan du kila ner till Fredhällsbadet och ta ett dopp. 

Närmaste hållplats: Tunnelbana till Kristineberg eller buss till hållplats Fredhäll. 

 
 
Utsikt från Hammarbybackens topp. 

Utsikt från Hammarbybackens topp. 

Hammarbybacken, Johanneshov

Om du kämpar dig upp för den ungefär 100 meter höga Hammarbybacken kan du blicka ut över stora delar av Stockholm. Det är en promenad som får upp pulsen även på den mer vältränade besökaren, men som tur är går det att välja en lite mindre spikrak väg upp för att undvika den största ansträngningen. När du väl är uppe kan du blicka ut över Hammarbykanalen, Södermalm och  Globen.

Närmaste hållplats: Tvärbanan till hållplats Sickla kaj eller tunnelbanans gröna linje 19 till Hammarbyhöjden

Tänk på att det är förlängda restider och flera byten när du reser med tunnelbanans gröna linje söder om Gullmarsplan.