Kollektivtrafiken i Stockholms län har förändrats i takt med teknikens utveckling och med länets växande befolkning. Här hittar du några platser i länet där du fortfarande hittar rester av forna tiders kollektivtrafik.

 
 
Trådbuss vid Skanstulls station

Trådbuss vid Skanstulls station

Karlbergs station

Stationen vid Karlberg öppnade i början av 1880-talet, då med stavningen ”Carlberg”, vid Norrbackagatans västra ände. Stationen fungerade som knutpunkt mellan Ostkustbanan och Värtabanan som hade persontrafik fram till 1910-talet. 1968 inleddes pendeltågtrafiken i Stockholm och Karlberg blev då en av de mest trafikerade stationerna. Det gamla stationshuset ersattes med ett nytt i funkisstil med gångbro på 1930-talet medan rulltrappor och hissar tillkom på 1970-talet. Stationen upphörde som pendeltågsstation den 10 juli 2017 då citybanan invigdes och Stockholm Odenplan ersatte Karlberg. Det finns emellertid inga rivningsplaner för Karlbergs station eftersom den kan fungera som ersättningsstation vid exempelvis signalfel.

Närmaste hållplats: tunnelbanestation S:t Eriksplan, bussar till Karlberg

Djurgårdslinjen 7N

I samband med högertrafikomläggningen i september 1967 lades samtliga spårvagnslinjer i Stockholms innerstad ned. 1991 återuppstod dock linje 7 till Djurgården i form av en museispårväg i Svenska Spårvägssällskapets regi. Sedan 2010 kör även SL reguljärtrafik på linje 7 Spårväg City. Att kliva på en av Djurgårdslinjens museispårvagnar är som att resa bakåt i tiden, här reser du som stockholmarna gjorde förr. Det finns vagnar från de allra flesta epoker, personalen har tidsenliga uniformer och i cafévagnen kan du fika medan Stockholms vackraste vyer passerar utanför fönstret. Du kan resa med veteranspårvagnarna tisdag-söndag från 26 juni till 24 augusti. För fullständiga tider och detaljer se Djurgårdslinjens hemsida.

Närmaste hållplats: Norrmalmstorg

Kolla krokar i taket vid Skanstull tunnelbanestation

Varför hänger det små öglor i taket vid tunnelbanespåren i Skanstull? Jo, innan Stockholm fick sin nuvarande tunnelbana, var det faktiskt spårvagnar som körde i Stockholms första tunnelbanetunnel mellan Slussen och Skanstull. Krokarna i taket minner om när kontaktledningarna till spårvagnstrafiken hängde i taket. 

Närmaste hållplats: tunnelbana och bussar till Skanstull

 
 
Linje 91

Linje 91

Trådbussarkeologi i Årsta

Visste du att det har gått trådbussar i Stockholm? 20/1 1941 började trådbussen köra på linje 41. 30/8 1964 upphörde trådbussen. Det fanns 13 trådbusslinjer i stan. Om du åker med buss 160 genom Årsta kan du fortfarande se kontaktledningsstolparna utmed vägen. Här gick nämligen linjerna 90 (Brunkebergstorg-Årsta Norra) och 91 (Brunkebergstorg-Årsta Södra).

Närmaste hållplats: linje 160 utgår från Gullmarsplan.