I Stockholms län finns många slott och herrgårdar från forna sekler. Här kommer ett urval av sådana som är öppna för allmänheten och går att resa till med SL-trafiken. För att gå in i slotten krävs oftast en entréavgift, men slottsparkerna är i sig värda att upptäcka och utforska.

 
 
Kungliga slottet.

Kungliga slottet.

Kungliga slottet

I Gamla stan hittar du ett av Europas största slott – 600 rum finns det i slottet. Varje dag är det vaktavlösning på den yttre borggården. Under sommaren är det inte ovanligt med beriden högvakt och musikinslag. Det går att besöka slottet och de museer som ligger i det, men vill du ha ett budgetbesök finns det mycket att se runtomkring slottet.

Närmaste hållplatser: Tunnelbanestation Gamla stan, bussar till Slottsbacken, Riddarhustorget, Riksdagshuset bland annat. Tunnelbanestation Gamla Stan

Drottningholms slott

Drottningholms slott finns med på Unescos världsarvslista och kungen och drottningens tyckte att det var så fint här att de flyttade hit 1981. Slottsparken bjuder på både fransk, symmetrisk barockstil och engelsk, ledig stil. Här finns också en slottsteater som var bortglömd under många år och den det fina lilla lustslottet Kina slott, där det brukar visas fantastiska pelargoner på somrarna. Perfekt ställe för lata picknickar i solen.

Närmaste hållplatser: Drottningholm, även Orangeriet och Kanton.

Hagaparken

Hagaparken är en del av Kungliga nationalstadsparken och här finns mycket att se och upptäcka. Parken anlades på initiativ av Gustav III på 1700-talet och är i engelsk stil. Här hittar du koppartälten, ekotemplet, Haga slottsruin, kinesiska paviljongen, kungliga begravningsplatsen och så klart Haga slott, som numer är bostad åt kronprinsessan Victoria och hennes familj.

Närmaste hållplatser: bussar till Haga norra, Linvävartorpet, Haga södra, pendeltåg till Solna station + promenad.

 
 
Ulriksdals slott.

Ulriksdals slott.

Ulriksdals slott

Ulriksdals slott ligger i nationalstadsparken. Parken har både en barockdel och en engelsk del, och det finns flera skulpturer att upptäcka. Själva slottet är från 1600-talet och här hittar du även ett finns slottskapell, ett orangeri som är hem åt Nationalmuseums samling av svensk skulptur och slottsteatern Confidencen.

Närmaste hållplatser: Tunnelbanestation Bergshamra, busshållplatserna Kungshamra och Ulriksdals Wärdshus.

Ekebyhovs slott

Ekebyhovs slott är en herrgårdsbyggnad i trä med anor från 1670-talet. Slottet är en av Sveriges största träbyggnader från 1600-talet. Det ligger i en vacker äppelträdgård som är ett klonarkiv för olika äppelsorter. Precis granne finns en bokskog som är magisk att vandra igenom.

 
 
Rosersbergs slott.

Rosersbergs slott.

Rosersbergs slott

Som en väl bevarad hemlighet ligger det kungliga slottet Rosersberg i en stor park nära Mälaren. Här har tiden stått stilla, då slottet stått orört i cirka 150 år. I parken finns 300-åriga alléer och resterna av en stor damm.

Närmaste hållplats: Pendeltågsstationen Rosersberg + promenad ca 2 km.

Tyresö slott

Tyresö slott ligger vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Här kan du vandra runt i engelska parken, bada eller picknicka på Notholmen, den lilla ön med broförbindelse. Här får du skärgårdskänsla väldigt nära stan.

Under sommaren pågår omfattande arbeten vid Gullmarsplan, så gör utmaningen lite större och res en alternativ väg till Tyresö slott, kanske via Älvsjö station?

Närmaste hållplatser: Tyresö kyrka och Tyresö slott + promenad ca 500 meter.