Stockholm är känt för att präglas av sitt vatten med Mälaren som möter Östersjön mitt i staden. Men faktum är att hela Stockholms län kryllar av sjöar och vattendrag, såväl inne i centrala Stockholm, som ute i förorterna och i länets mindre städer och samhällen.  

 
 
Långholmen

Långholmen

Långholmsbadet: Stranden mitt i stan

Långholmen ligger som en oas mellan Södermalm och Kungsholmen. Ön ligger mellan Pålsundskanalen där du kan strosa och titta på båtar och Riddarfjärden med Stadshuset som tronar på andra sidan vattnet. Långholmsbadet utgörs både av sandstrand och klippor och är därför bra för både stora och små simmare.

Närmaste hållplats: Åk till busshållplats Högalidsgatan och promenera cirka 900 meter eller till busshållplats Bergsunds strand och gå ungefär 800 meter.

Fredhällsbadet: Slingrande klippor för simkunniga

Fredhällsbadet är något för den mer simkunniga länsinvånaren. Badplatsen ligger längst ut på Fredhälls västra spets och utgörs av klippor som slingrar sig ner till ett litet trädäck med badstege som du använder för att klättra upp och ner ur badet. Eftersom vattnet är djupt är det inte en optimal badplats för de allra yngsta, så du som har barn får vänta in att de kammar hem både Baddaren och Silverfisken innan du tar med dem till Fredhällsbadet.

Närmaste hållplats: Tunnelbanestation Kristineberg ligger cirka 600 meters promenad från badplatsen. Busshållplats Frödingsvägen ligger ungefär 400 meter från badet.

Smedsuddsbadet: Stockholms närmaste bad

Smedsuddsbadet är en av länets mest lättillgängliga badplatser för våra kollektivtrafikresenärer som reser från innerstan. Badet ligger 400 meter från Västerbroplan, en busshållplats som huserar flera busslinjer – bland andra stombusslinje 1 och 4 och flera motorvägsbussar för dig som reser mer långväga.

Smedsuddsbadet, eller Smedis som det också kallas, är en barnvänlig badplats med där du både kan promenera ner i vattnet via stranden eller hoppa ner i plurret direkt från bryggan. Dessutom har badplatsen utsikt över Riddarfjärden och Södermalm, och du kan även passa på att vinka till badgästerna på Långholmsbadet på andra sidan vattnet!

 
 
Fågelöuddebadet på Lidingö

Fågelöuddebadet på Lidingö

Fågelöuddebadet, Lidingö: Friluftsbad vid Östersjön

Fågelöuddebadet är ett populärt friluftsbad ute på Lidingö. Badet består av en lång sandstrand med bryggor och hopptorn. Om du åker dit med de allra minsta barnen så finns det en bit av stranden som är anpassad särskilt efter dem.

Närmaste hållplats: Den närmaste busshållplatsen är hållplats Fågelöuddebadet. Dit kommer du med busslinje 211 och hållplatsen ligger precis vid platsen. Du kan även åka till hållplats Fågelöuddevägen som ligger ungefär en kilometer från badplatsen. Dit går till exempel busslinje 204

Flatenbadet, Skarpnäck: En av Stockholms renaste sjöar

Flaten är en av Stockholms renaste sjöar och huserar dessutom en barnvänlig badplats med sandstrand och bryggor. Det finns dessutom ett hopptorn för den mer våghalsiga badaren. Det finns dessutom en liten naturstig vid stranden där barnen kan lära sig mer om vilka träd och fåglar som finns runt sjön.

Närmaste hållplats: Busshållplats Flatenbadet ligger precis vid stranden. Om du precis missar bussen till Flatenbadet kan du också åka till hållplats Ekstubben och promenera 900 meter så kommer du till badplatsen.

Ängsholmsbadet, Täby: Dyk ner i Rönningesjön

Om du tycker om ett mer äventyrligt bad kan du vallfärda till Rönningesjön i Täby. Där finns Ängsholmsbadet, som med sitt fem meter höga hopptorn passar perfekt för de lite större barnen – förutsatt att de inte är höjdrädda.  

Närmaste hållplats: Det finns flera busshållplatser i Täby som ligger på gångavstånd från Ängsholmsbadet. Till exempel kan du åka till busshållplats Forntidsvägen och promenera ungefär 550 meter, eller till Gribbylunds centrum och promenera cirka 650 meter.

 
 
Torö Stenstrand. Foto: Nina Munters/Nynäshamns kommun

Torö Stenstrand. Foto: Nina Munters/Nynäshamns kommun

Torö stenstrand: Länets kanske vackraste strand

Resan till Torö stenstrand ligger egentligen på en svårighetsnivå som överskrider nivå 3, men å andra sidan är belöningen så pass stor att resan är väl värd utmaningen!

Om du åker allra längst ut på pendeltågslinje 42X eller 43X så  kommer du till Nynäshamn, en av länets kuststäder. Därifrån kan du ta bussen ännu lite längre ut, mot Torö. Vägen ut mot stranden är vacker där den slingrar sig längs med vattnet över Svärdsö och Oxnö.

Torö stenstrand ligger en bit bort från närmsta busshållplats, men du får å andra sidan en trevlig promenad ner till vattnet. Stranden i sig är en av länets absolut vackraste med sina vita stenar och sitt klara vatten. Dessutom är stranden en av de bästa surfstränderna i Sverige, så har du tur kanske du får se en och annan surfare kasta sig ut bland vågorna.

Närmaste hållplats: Busshållplats Herrhamra + promenad cirka 2 kilometer

Björkviks havsbad, Värmdö: Välj bland klippor och sandstrand

Om du åker över hela Värmdö och därefter kör allra längst ut på Ingarö, kommer du till Björkviks havsbad. Där finns såväl klippor som sandstrand och badet bjuder på ett östersjödopp som passar både stora och små. Medan du svalkar dig i Östersjön kan du dessutom spana efter Waxholmsbolagets båtar som lägger till i närheten av stranden! Tycker du att du känner igen dig på stranden? Det kan bero på att flera av strandscenerna från Sunes sommar är inspelade på Björkviks havsbad!

Närmaste hållplats: Busshållplats Björkviks brygga, badet ligger precis vid busshållplatsen.

Schweizerbadet, Dalarö: Familjevänligt havsbad

Den långgrunda stranden vid Schweizerbadet lämpar sig allra bäst för familjer med lite mindre barn som gärna vill plaska i havet. Sanden är mjuk och vattnet vid badet brukar vara ljummet eftersom stranden har ett skyddat och vindstilla läge precis inne i en vik.

Närmaste hållplatser: Busshållplats Schweizerparken, badet ligger ungefär 200 meter från hållplatsen.

Sjudargårdsbadet, Sigtuna:

Om du tar buss 575 från Märsta station och kliver av vid Stora Sjudargården, så står du bara några meter från Sjudargårdsbadet. Spring ner för trapporna mot vattnet så kan du välja din egen plats i sanden eller en bit upp i gräset.

Badplatsen är belägen i en av Mälarens många vikar och är barnvänligt med sandstrand och en brygga att hoppa från för de äldre barnen.