Så länge som det har bott folk i Stockholmsområdet har det funnits sägner om spöken och gastar som hemsöker länets kyrkor, skolor och skogar. Vågar du besöka några av länets kusligaste platser? Petter Inedahls texter om länets spökhistorier har skänkt såväl fakta som inspiration till den här listan.

 
 
Gamla stan, Stockholm

Gamla stan, Stockholm

Stortorget, Gamla stan

Gamla stan är inget för den hariga besökaren, men vid Stortorget går du ganska säker under sommaren eftersom spökena sägs härja på torget under november månad. Natten mellan den 8 och 9 november visar sig vålnaderna på Stortorget i samband med deras dödsdag år 1520. Då avrättades närmare 100 personer på torget – en händelse som senare skulle komma att kallas Stockholms blodbad. 

Huruvida Gamla stan verkligen kryllar av spöken eller inte låter vi vara osagt, men det finns mängder av skrönor om kusliga skepnader och händelser i stadsdelen. Promenera runt bland svartmunkar som rör sig över Tyska stallplan eller se prinsessan som vaktar en skatt i en källare på Baggensgatan. Du som är intresserad av det övernaturliga kommer garanterat att hitta spännande berättelser bland de trånga gränderna. 

Närmaste hållplats: Tunnelbanestation Gamla stan, eller någon av busshållplatserna Kornhamnstorg, Mälartorget, Riddarhustorget, Slottsbacken

Långholmens fängelse, Långholmen

Långholmen är mer än bara en naturskön ö. Ön är dessutom hem åt Långholmens fängelse där fångar har avtjänat sina straff under mer än 250 år. Byggnaden slutade vara fängelse först 1975. Du kan även besöka Långholmens museum som ligger i de gamla fängelsebyggnaderna om du vill lära dig mer om hur fångarna har haft det i fängelset. 

Närmaste hållplats: Åk till busshållplats Högalidsgatan och promenera cirka 800 meter eller till busshållplats Bergsunds strand och gå ungefär 700 meter.

Spökparken, Drottninggatan

Schefflerska palatset ligger högt upp på Drottninggatan, mot Observatorielunden till. Byggnaden kallas också för Spökslottet, efter ett ras som gjorde att en grav i trädgården öppnades och kistan i graven blev synlig. Sedan 1700-talet har det talats om spöken såväl i som utanför huset – Stockholms invånare har vittnat om att de hört konstiga ljud och mystisk musik kring Spökparken. 

Närmaste hållplats: Tunnelbanestation Rådmansgatan

Medeltidsmuseet, mellan Gamla stan och Norrmalm

Om du vill fördjupa dig i Stockholms medeltida skräckhistoria, är Medeltidsmuseet väl värt ett besök. Museet är gratis att besöka och ligger på Strömparterren under Norrbro, mellan Kungliga Slottet och Operahuset. 

Närmaste hållplats: Buss eller tunnelbana till Kungsträdgården, tunnelbana till Gamla stan, eller buss till Gustav Adolfs torg

 
 
Blackeberg

Blackeberg

Blackeberg

Sen John Ajvide Lindqvists bok Låt den rätte komma in gavs ut har Blackeberg förknippats med vampyrer. Förorten kanske vid en första anblick ser ut som en helt vanlig västerort men under ytan rör det sig obehagliga varelser som sprider skräck i mörkret. Åk till Blackan på egen risk, och om du känner dig extra modig kan du leta upp gångtunneln där Jocke blir offer för vampyren Eli eller besöka Ibsengatan där Oskar och Eli bor.

Närmaste hållplats: Tunnelbanestation Blackeberg

Kymlinge, Blå linjen

På Blå linjen, mellan Hallonbergen och Kista, ligger en tom perrong. Det är den halvfärdiga stationen Kymlinge. Här planerade staden att bygga bostäder och därför förbereddes också en tunnelbanestation. Men byggplanerna skrotades och stationen blev lämnad åt sitt öde. Den som vill uppleva Kymlinge kan endast göra det genom tunnelbanefönstret, mellan två tunnlar syns den öde perrongen. Med näsan mot fönstret kan man kanske se in i mörkret där upp/nedgången till stationen skulle ha legat, men detta rekommenderas endast för de riktigt modiga, Kymlinge sägs nämligen vara en spökstation.

Kolerakyrkogården, Gullmarsplan

År 1834 härjade koleran i Stockholm och runt 3 500 personer i Stockholm avled i sjukdomen under året. Eftersom så många människor dog under så kort tid, blev kyrkogårdarna överfulla. Därför anlade staden massgravar utanför tullarna. Nuförtiden är platsen nästan bortglömd och de flesta som besöker den ser den bara som en trevlig park som man passerar på väg till eller från jobbet. Men vågar du gå hit på kvällen?

Närmaste hållplats: Tunnelbana eller buss till Gullmarsplan, kyrkogården ligger på andra sidan Nynäsvägen.

Tänk på att det kommer att vara stökigt kring Gullmarsplan i sommar på grund av arbeten på tunnelbanestationen.

 

 
 
Fantans hög.

Fantans hög.

Fantans hög, Ekerö

Sägnen om Fantan är välkänd på Ekerö. Fantan lär enligt berättelsen ha mördat sin man och därefter själv blivit dömd till att löpa gatlopp med medborgare som stenade henne från var sida om vägen. Om hon klarade att springa så att hon såg Ekerö kyrka skulle hon frias från brottet, men hon föll ihop strax innan hon hann komma så långt att hon såg kyrkan. Fantans hög låg från början på platsen där hon dog, och den fungerar som ett offerkast där förbipasserande slänger en kvist, ett mynt eller en sten för att stilla den vrede som Fantan hyser mot levande människor. Så glöm för din egen skull inte bort att slänga något på Fantans hög när du passerar den!

Närmaste hållplats: Busshållplatsen Sanduddens vägskäl, promenaden till Fantans hög är ca 750 meter.

Görvälns slott, Jakobsberg

På ägorna kring Görvälns slott sägs det att en vit kvinnoskepnad omkring. Hon kallas i folkmun för Skogsfrun och är en ondsint vålnad som sprider olyckor, sjukdomar och död omkring sig. Hon rör sig på skogsstigarna i närheten av slottet och syns både på dagarna och om nätterna. Förr använde man sig av ritualer och besvärjelser för att värja sig från hennes förbannelser. Hur gör du för att klara dig ifrån den ondsinta Skogsfrun?

Närmaste hållplats: Busshållplatsen Görvälns slott