Massor av filmer har förstås spelats in i Stockholms innerstad; där har nästan vartenda gathörn varit med i någon film. Men även ute i länet har platser figurerat på vita duken. Här kommer några exempel, från nya och gamla filmpärlor. Och några platser som bara finns (kvar) på film. Passa på att ägna en regnig dag åt att kolla på filmerna.

 
 
Den gamla tunnelbanenedgången vid Odenplan. Foto: Spårvägsmuseet

Den gamla tunnelbanenedgången vid Odenplan. Foto: Spårvägsmuseet

Odenplan: Helikopterkrasch på historiskt tunnelbanetak

Det klassiska kriminaldramat Mannen på taket från 1976 bygger på deckarlegenderna Sjöwall-Wahlöös roman Den vedervärdige mannen från Säffle. Filmen blev en stor succé för regissören Bo Widerberg, både i Sverige och internationellt. Historien handlar lite kort om mordet på en dålig polis, en make som vill hämnas – och polisen Martin Beck som ska lösa mordgåtan. Mot slutet kraschar en polishelikopter på Odenplan. Där kan du se det gamla skärmtaket över tunnelbanenedgången, det som nu ersatts av soltrappan och entréer till både tunnelbane- och pendeltågsstationen.

Närmaste hållplats: Tunnelbana och bussar Odenplan, pendeltåg Stockholm Odenplan.

Slussen: Nattklubben som försvann

1983 kom filmen G – som i gemenskap, sågad av kritikerna men älskad av dåtidens unga. Filmen handlar om ett gäng elever på Södra Latins gymnasium, om kärlek, musik och att vara på väg in i vuxenvärlden. Nattklubben G spelar en viktig roll. Det är det nu rivna cylinderformade huset Kolingsborg på Slussen som fick lite av huvudrollen i filmen.

Närmaste hållplatser: Vid Slussen pågår nu det stora ombyggnadsarbetet och det är ganska stökigt i området, men vill du ta dig till den klassiska marken går det att åka både tunnelbana och buss till hållplats Slussen, eller så kan du promenera från Mariatorget via Högbergsgatan förbi Södra Latin till Slussen.

Stadshuset: Klockan som inte finns

I filmen Jönssonligan får guldfeber från 1984 är handlingen hämtad från den danska filmen om Olsen-band. I den filmen klättrar skurkarna i den stora klocka som finns på Köpenhamns rådhustorn. Så ville man att Jönssonligan också skulle göra i den svenska filmen. Men stadshusets klocka har inte sådana visare och är inte heller så stor. Så då fick man hitta på en klocka och trickfilma.

Närmaste hållplats: Bussar till Stadshuset, tunnelbana till T-Centralen eller Rådhuset, pendeltåg till Stockholm City, båt till Klara Mälarstrand.

 
 
Enskede, Stockholm

Enskede, Stockholm

Tussmötevägen: Ulf Starks barndomsskildringar

Författaren Ulf Stark skrev flera böcker som senare skulle komma att bli riktiga tv-klassiker. Han skrev till exempel Kan du vissla Johanna? som visas varje julafton. Tv-serierna Min vän Percys magiska gymnastikskor och Min vän shejken i Stureby  är delvis självbiografiska och baseras på hans böcker med samma namn. I dem får vi följa unge Ulf under hans uppväxt i 50-talets Stureby, med både gamla bussar och tåg som passerar förbi i bakgrunden. Ulf Stark själv växte upp vid korsningen Skönviksvägen-Tussmötevägen, precis vid Svedmyras tunnelbana. Åk dit och promenera därifrån ner mot Stureby genom de trevliga villakvarteren och känn av stämningen från Ulf Starks böcker och serier. Men ta med dig en karta - det är lätt att irra bort sig bland de slingriga gatorna. 

Närmaste hållplats: Tunnelbana till Svedmyra eller buss till Skönviksvägen

Wiboms väg: Punkig tunnel återuppstod på film

Ganska precis mitt emellan Västra skogen och Huvudstas tunnelbanestationer i Solna ligger Wiboms väg. I en gångtunnel under vägen målade eleverna från den närbelägna Tallbackaskolan en muralmålning som en del i ett konstprojekt 1982. När Lukas Moodysson skulle spela in sin film Vi är bäst 2013 om några tjejer som startar ett punkband restaurerades tunneln och målningen från 1982 återskapades, eftersom filmen utspelas då.

Närmaste hållplats: Tunnelbana till Huvudsta eller Västra skogen + ca 500 meters promenad, buss till hållplats Krysshammarvägen.

 
 
Södertälje

Södertälje

Torekällgatan: Garageporten som blev känd över hela världen

I Södertälje finns förmodligen världens mest kända garageport. Den fanns från början på Torekällgatan, men står nu på friluftsmuseet Torekällberget. Garageporten är förstås den som Björn Borg övade emot som ung. 2017 kom filmen Borg, och där finns den legendariska porten med.

Närmaste hållplats till Torekällgatan: Gångavstånd från pendeltågsstationen Södertälje centrum.

Närmaste hållplats till Torekällberget: Buss till Torekällberget, det är också nära att promenera från Torekällberget till Torekällgatan.

Barnens ö: Dit Reine aldrig kom

Det är sommar i Stockholm och 11-årige Reine ska på kollo på Barnens ö i norra Roslagen. Men dit kommer han aldrig. I stället blir han kvar i stan, och får en ofrivillig upptäcktsfärd in i vuxenvärlden i sin jakt på sin biologiska far. Kay Pollaks film Barnens ö kom 1980 och bygger på P. C. Jersilds roman. 

Vill du ha en heldagsutflykt tar du bussen upp till södra Väddö/Björkö där Barnens ö ligger: ett område med kolonigårdar för sommarlov på landet.

Närmaste hållplats: Busslinje 636 går passerar många av gårdarna och går även ut till Simpnäs och Östersjö brygga vid havet, där den vänder.