Astrid Lindgren må ha varit född i Småland, men hon bodde nästan hela sitt liv i Stockholm. Många av hennes berättelser utspelar sig i Stockholm, eller har spelats in i Stockholmsområdet när böckerna blivit film. Visste du till exempel att Tommy och Annikas hus ligger nära Drottningholm på Ekerö?

 
 
Vasastan

Vasastan

Ett hustak i Vasastan – en bostad för en lagom tjock man i sina bästa år

En dag dyker han bara upp utanför Lillebrors fönster. Karlsson. Han som bor i ett litet hus på taket och har en propeller på ryggen som han styr med en knapp på magen. För resten av Lillebrors familj är Karlsson länge ”osynlig” och de tror att Lillebror bara har hittat på allt om den flygande vännen. Men till slut visar han sig. Husen där Karlsson och Lillebror bor är inspirerade av Atlasområdets hopbyggda hus, takkupor och många skorstenar. Astrid Lindgren bodde med sin familj på Vulcanusgatan i tio år. I filmerna byggdes Karlssons hus och takmiljöerna upp på Centralbadets terrass som fick gälla för Vasastan.

Närmaste hållplats till Atlasområdet: tunnelbana och bussar till S:t Eriksplan.
Närmaste hållplats till CentralbadetDrottninggatan: tunnelbanestation Hötorget.

Tegnérlunden – där Bo Vilhelm Olsson far till Landet i fjärran

Föräldralöse Bosse växer upp hos en kärlekslös fosterfamilj på Upplandsgatan i Stockholm. En eftermiddag blir han skickad att handla åt sin fostermamma, och på vägen får han ett rött äpple av frukthandlerskan som alltid haft ett gott öga till honom. Hon ber honom att posta ett kort, adresserat till Landet i fjärran. Bosse hamnar på en bänk i Tegnérlunden, och där hittar han en ande instängd i en flaska. Och därifrån försvinner han sedan spårlöst.

Närmaste hållplats till Tegnérlunden: tunnelbanestation Rådmansgatan, busshållplats Tegnérgatan.

 
 
Kantongatan

Kantongatan

Tommy och Annikas hus – längs en gata vid Drottningholm

Det stora fina hus där Tommy och Annika bor i filmerna, ligger inte alls i närheten av Villa Villakulla (som ju ligger på Gotland). Det ligger utmed Kantongatan i Drottningholm, där en rad med liknande hus ligger. De här husen byggdes i mitten på 1700-talet som ett slags hantverksby som skulle kunna leverera fina produkter till slottet. När Pippi-filmerna kom blev ett av husen hem till Tommy och Annikas familj. Ta en promenad längs med den här vackra vägen och fortsätt fram till Kina slott, så kan du bocka av även ett resmål i slottskategorin.

Närmaste hållplats: bussar till Kanton.

Dramatiska klippor är ingen match för Pippi – stenbrottet i Stenhamra

Stenbrottet i Stenhamra är inte omnämnt i någon bok, men i filmerna På rymmen med Pippi Långstrump och Pippi Långstrump på de sju haven har scener som är inspelade i den dramatiska miljön stenbrottet erbjuder. Det är här de startar med flygplanet mot Porto Piluse för att rädda Pippis pappa, och här Pippi galant hjälper både Tommy och Annika ner för den branta klippväggen i På rymmen-filmen.

Närmaste hållplats: bussar till Stenhamra centrum

 
 
Stockholms ytterskärgård, där Öregrund ligger

Stockholms ytterskärgård, där Öregrund ligger

Bonus: Öregrund – där farbror Melker vimsar runt för att köpa Snickargården

Den rika familjen vill köpa Snickargården som familjen Melkersson hyr på Saltkråkan, riva huset och bygga en bungalow blir alla vännerna på Saltkråkan nedslagna. Men som en skänk från ovan får farbror Melker ett författarstipendium och de får nu möjlighet att köpa stugan själva. Melker, Pelle, Tjorven och Pelles bröder slänger sig på båten till Öregrund för att hinna före till mäklaren. Det blir en vimsig jakt genom den lilla staden. Men Pelle och Tjorven löser det där på egen hand, hinner före till fru Sjöblom som är ägare till stugan och lägger en handpenning på 1 krona.

Öregrund ligger egentligen utanför SL:s område, men några gånger per vecka går busslinje 639 hela vägen från Tekniska högskolan till Öregrund, via Rimbo, Hallstavik och Östhammar. Övriga tider går det resa med UL:s bussar från Hallstavik med byte i Östhammar. Då får du lägga till för UL-biljetten.

Närmaste hållplats: Smedjegatan/Öregrunds färjeläge

Furusund – Astrid Lindgrens sommarbostad

I slutet på 1800-talet byggdes en exklusiv badort upp i Furusund. Här har flera författare hämtat inspiration, och Astrid Lindgren hade sin sommarbostad i det gamla tullhuset här under många år. Furusund är ett fint utflyktsmål där du kan promenera omkring i en skärgårdsnära miljö (Astrid Lindgrens hus är privatbostad och går inte att besöka).

Närmaste hållplats: Furusund hotellplan